Cuti-cuti Kg. Laut.. hehe..

By pulasperut on 4/17/2009 12:05:00 AM

Filed Under:

kali ni aku nak criter ckit pasal sebuah kg yg famous sejak zaman-berzaman lg nih. kg.laut nih blh dikatekan kg yg kuat adat budayanya. penduduknye pun ramai yg lebai2. dan ramai jgk kaki isap dadah. hehe.. kepadatan penduduk die xyah cakaplah. sampaikan dah xleh nak bli dah tanah kat Kg.laut sebab dah penuh ngan rumah org. kalo korang xpcaye korang blh tgk melalui google earth. n aku rase kg nih antara kg yg paling padat kat kelantan. dah mcm kawasan setinggan pun ade. hehe..

Kg.Laut nih berade dlm daerah Tumpat tp kalo korang pakai poskod Kota Bharu pun blh, surat akan sampai jgk. jarak kg nih ngan bandar Tumpat adalah lebih kurang 10 minit perjalanan dan dgn bdr Kota Bharu plak lebih kurang 15 minit perjalanan(aku pnh buat 7 minit ke Kota Bharu, tp kul 3 pg lah sb jln clear. hehe) kalo korang nak try naik feri(bot penambang) ke Kota Bharu pun blh yg mane feri ni bgerak sejam skali terus dr jeti Kota Bharu ke Kg. Laut atau dari jeti Kg.Laut ke Kota Bharu yg mana jeti sebelah Kota Bharu terletak dkt ngan tambatan diraja atau sebelah Ridel Hotel. tambangnye kalo xsilap aku 70 sen. kalo korang nak tgk panorama sungai kelantan blh lah try naik. yg pastinye xder traffic jam. hehe..



di kg.laut nih kalo korang blajar sejarah, dulu ade terdapat sebuah masjid yg mengikut pakar sejarah adalah masjid yg tertua di Malaysia dan disenaraikan antara masjid paling "bersejarah" di Asia Tenggara, seangkatan dengan masjid Nat Tanjung dan Wadi Hussin di Thailand, Masjid Demak di Jawa, Indonesia dan Masjid Kono (Champa, Kemboja). tp skang masjid 2 dah xde kat kg.laut sb dah dipindahkan ke UM cawangan Kelantan di Nilampuri. nape ia dipindahkan? sb tapak asal die skang adalah di tengah2 sungai Kelantan. heheh..



lg 1 yg popular Kg.Laut adalah serunding atau dalam bhs Kelate nye sambal daging. korang xpcaye korang tanyelah sape2 yg minat serunding mesti diorang th serunding Kg.Laut yg paling best. serunding ni ade byk jenis. ade serunding daging, ikan, ayam malah serunding arnab pun ade. tp aku xminat sgt bnde nih. kalo ade aku mkn, kalo xder aku xcari. heheh.. dkt Kg.Laut nih aku rase berpuluh2 keluarga yg usahakan perniagaan ni.




dan last skali yg aku nak crite kat korang adalah pasal wayang kulit Kg.Laut. kalo korang datang kat kg ni, korang blh tgk org main wayang kulit. slalu jgk aku tgk matsaleh datang tgk wayang kulit(aku sdiri xpnh p tgk. hehe).. tempat die dkt je ngan jeti Kg.Laut. sambil korang tgk wayang kulit, blh lah korang menikmati angin yg sepoi2 bahase di tepi sungai. kalo nak tgk dikir barat pun ade, tp dikir barat ni diorang main sebelah malam. wayang kulit nih aku xpasti lah time die.. sebelah siang pun ade jgk kot..






sebenarnye byk lg keistimewaan Kg.Laut yg aku xcriter kat korang. kalo nak cari jodoh pun ramai yg cun2, yg encem2 kat Kg.Laut nih. hehe.. kalo korang xcaye, korang blh dtng sdiri dan tgklah keramahan penduduknye melayan korang.. cume 1 je nak pesan, jgn buat hal kat kg ni. sb pnduduknye very unite, tkt korang xjumpe jln balik je. hehe..

itulah serba sdikit tentang Kg.Laut merangkak kg aku jgk. hehe.. so, sudi2kan lah jalan2 kat kg aku ye.. dah!

5 comments for this post

1st time dgr nama kg uols ni!whoops..

Posted on April 17, 2009 at 4:48 AM  

Salam...
mmmm...caner turr..lebai ramai..mat pet pun ramai gak..caner agak2 leh jadi camtur eerk??

Posted on April 17, 2009 at 5:23 AM  

oooo...sy blom lagi pernah sampai ke kota bharu..wahh serondeng sy suka tuh..sedap wo..
ada encem2 erk..nt sy cari satu kat sana wakakakaaaaa..

Posted on April 17, 2009 at 12:35 PM  

oic...nape la time study kat besut dl aku x dgaq kg nih..klo x leh gak p jln2... best tmpat mcm nih...tp serunding tu mcm pnah je aku makan... cicah ketupat je..kdg2 mkn dgn roti pun syahdu gak

Posted on April 18, 2009 at 2:04 AM  
Anonymous

haha memang ensem2 n lawa2 mamat n minah kat kg. ni. aku pindah gi skolah kat sini masa skolah menengah. ramai gila aku tgk awek cun, ada chinese look, muka arab, mat saleh, semua ada n ramai cun tp aku tgk diorang xprasan n bebudak kat situ xlayan diorang cam orang cun pun, aku sorang jer jakun tgk. dan bila tanya ada mix apa2, semua cakap xder, melayu jer. tp sayang jugak bila tgk yg cun2 tapi gigi xcantik mungkin sbb kg. laut ni banyak etok n diorang buka pakai gigi jer. yg gigi cantik pun ramai tp bila tgk yg cun tp gigi xcantik, rasa sayangnya. ensem xpayahah criter la. lagi ensem dari artis hollywood. bila aku habis blajar n masuk u. budak2 kg. laut pun bertebaran la di ipta dan kebanyakan mereka menjadi famous dan digilai di universiti masing2 padahal masa blajar kat skolah menengah dulu xder saper pandang, yg dipandang tu lagila bertambah2 famous. tp sayang tgk lepas kahwin kalau dulu macam hero hollywood lepas kahwin cam hero bollywood.
cakap pasal mat pet tu, haha memang ramai tp bagi aku yg pompuan baik2 ni xsedar sgt. tp lelaki tau la kot. bila tanya husband aku dr kg. lain, katanya kat kg. dia pun ramai gak. aku pun renung2 la tempat lain sama, memang masalah ni berleluasa, bukit bintang xpayah criter la tp kita jenjalan kat sana xrasa kan? akulaaa, korang aku xtau.

Posted on January 24, 2011 at 10:29 AM  
Blog Widget by LinkWithin